Açıklama
- Ürün ECE kalite ve güvencesiyle ithalatımızdır
- Müfredatla uyumludur
- Set içerisinde 2 adet ürün mevcuttur
- Statik elektrik deneylerinde kullanılmak üzere, cisimler üzerinde elektrik yükü olup olmadığını, yüklü ise yükünün pozitif mi negatif mi olduğunu, nesnelerin iletkenlik ve yalıtkanlık durumlarını göstermek vb amaçlar için tasarlanmış eğitim materyalidir
- Ürün ölçüleri: 142mm x 88mm x 190mm 350g/adet
- Ürün orijinal köpük ambalajı içerisinde sunulmaktadır
- Ürünle birlikte kullanabileceğiniz ebonit ve cam çubuk setimizi incelemek için tıklayınız
- Cismin yük taşıyıp taşımadığını anlamak için cismi elektroskobun tepesine değdiriniz. Elektroskobun içerisindeki metal plaka açılıyorsa cisim yüklüdür, açılmıyorsa cisim yüksüzdür.
- Cismin yükünün negatif ya da pozitif olduğunu anlamak için, önce elektroskoptaki metal plakayı pozitif ya da negatif yükle yükleyerek belli bir dereceye getiriniz. Yükünü anlamak istediğiniz cismi elektroskobun tepesine, değmeyecek şekilde yaklaştırınız. Metal plakanın derecesi artıyorsa cisim metal plakayla aynı yükü taşıyordur. Derece azalıyorsa cisim ve metal plaka farklı yükler taşıyordur.
- Cisimlerin iletkenlik ve yalıtkanlıklarını göstermek için elektroskoplardan biri herhangi bir yükle, belli bir derecede yüklenir. Elektrik yükü ne kadar çok, metal plakanın açısı ne kadar fazla olursa deney o kadar başarılı olacaktır. Diğer elektroskop yüksüz olmalıdır. Bağlantı çubuğunun izole sapı tutularak metal çubuğun iki ucu elektroskopların tepesine değdirilir. Yüksüz elektroskoptaki metal yaprağın açıldığı, yani yüklü elektroskoptaki yükün metal çubuk aracılığıyla yüksüz elektroskoba geçtiği görülecek, böylelikle metalin iletken olduğu anlaşılacaktır. Elektroskopların tepesine cam ya da ebonit çubuk değdirildiğinde ise her iki elektroskobun da metal yaprakları hareket etmeyecek, yani elektriğin cam ve ebonit çubuklar aracılığıyla iletilemediği görülecek, böylelikle cam ve plastiğin yalıtkan oldukları anlaşılacaktır.
- Ürünlerimizi TÜBİTAK, BİLSEM projelerinde ve kendi tasarımlarınızda güvenle kullanabilirsiniz
Hedeflenen Kazanımlar:
- Bazı maddelerin veya cisimlerin birbirlerine temas ettirildiğinde elektriklenebileceğini fark eder.
- Aynı yolla elektriklendikten sonra aynı cins iki maddenin birbirlerini dokunmadan ittiğini, farklı cins iki maddenin ise birbirlerini dokunmadan çektiğini deneyerek keşfeder.
- Deneysel sonuçlara dayanarak iki cins elektrik yükü olduğu sonucuna varır.
- Elektrik yüklerinin pozitif (+) ve negatif (-) olarak adlandırıldığını belirtir.
- Aynı elektrik yüklerinin birbirini ittiğini, farklı elektrik yüklerinin ise birbirini çektiğini ifade eder.
- Negatif ve pozitif yüklerin birbirine eşit olduğu cisimleri, nötr cisim olarak adlandırır.
- Yüklü bir cismin başka bir cisme dokundurulunca onu aynı tür yükle yükleyebileceğini ve bu cisimlerin daha sonra birbirini itebileceğini deneyerek keşfeder.
- Elektriklenme olaylarında cisimlerin negatif yük alış-verişi yaptığını ve cisimler üzerinde pozitif veya negatif yük fazlalığı (yük dengesizliği) oluştuğunu ifade eder.
- Elektroskopun ne ise yaradığını, tasarladığı bir araç üzerinde gösterir.
Yüklü cisimlerden toprağa, topraktan yüklü cisimlere negatif yük akısını “topraklama” olarak adlandırır. - Cisimlerin birbirine dokundurulmadan etki ile elektriklenerek zıt yükle yüklenebileceğini deneyerek keşfeder.
- Elektriklenmenin teknolojideki ve bazı doğa olaylarındaki uygulamaları hakkında örnekler vererek tartışır.
- Elektrik yükünün özelliklerini açıklar.
- Elektrikle yüklenme olayını açıklar ve farklı tür maddelerin elektrikle yüklenmelerini karşılaştırır.
- Elektriklenen iletken ve yalıtkanlarda yüklü parçacıkların hareketini ve yük dağılımlarını karşılaştırır.
- Yüklü cisimler arasındaki etkileşimi açıklar.
İncelemeler
Henüz yorum yapılmadı.