Açıklama
- Ürünümüz, öğrencilerimiz ve diğer kullanıcılarımız için basit makineler, güç aktarımı, yer çekimi, merkezcik kuvvet, motor çalışma tekniği gibi kavramların bilimsel kazanımlarını edinebilecekleri, aynı zamanda el ve zihinsel becerilerini geliştirebilecekleri STEAM materyalidir. Ürüne ait montaj videosu ürün sayfamızda mevcuttur.
- Ürün, ECE kalite ve güvencesiyle ithalatımızdır
- Müfredatla uyumludur
- Okul, proje, deney, hobi çalışmaları için uygundur
- Ürün, kraft kutusu içerisinde sunulmaktadır
- 120mm x 75mm x 220mm (Montaj yapıldığında)
- 6 renk boya ve 2 adet boya fırçasını içeren boyama seti kutu içerisinde mevcuttur
- Ürünün çalışması için gerekli 2 adet AA pil kullanıcı tarafından karşılanacaktır
- Ürünlerimizi TÜBİTAK, BİLSEM projelerinde ve kendi tasarımlarınızda güvenle kullanabilirsiniz
Bilgi:
- Yapı mühendisi George Washington Gale Ferris Jr.’ın tasarımı olan dönme dolap, dişliler ve motorlar yardımıyla yukarıya doğru döner ve yer çekimi tarafından aşağı doğru çekilir.
- Dişli ve aksın bir örneği olan dönme dolapta dişli ve aks, tek bir merkez noktası etrafında aynı yönde dönen, biri diğerinin içinde olan, birbirine bağlı iki halka veya silindirden oluşan basit bir makinedir.
- Dönme dolabın çalışma prensibi: Elektrik motoru bir redüktör aracılığıyla yavaşlatılarak; yüksek hız ve düşük tork, düşük hız ve yüksek torka dönüştürülür. Bu, hem elastik hem de belirli bir mukavemete sahip olan lastik gibi bir ara mekanizma aracılığıyla tekerlek diskine iletilir ve düşük hızda dönmesi sağlanır.
- Dönme dolapta kuvvetler dengeli değildir. Dairesel hareket eden nesnelerde “merkezcil kuvvet” vardır ve bu kuvvet her zaman dairenin merkezini işaret eder. Dönme dolap fiziği merkezcil ivmeyle ilgilidir.
- Mühendisler dönme dolabın sabit kalmasını sağlamak için, tekerleğin ve kabinlerin ağırlığını dikkatli bir şekilde dengelemeli ve ağırlık merkezinin her zaman merkezde kalmasını sağlamalıdır. Dönme dolabın tepesinde normal kuvvet yukarıyı, yerçekimi kuvveti ise aşağıyı gösterir. Bu iki kuvvetin toplamı, dairenin merkezine doğru aşağıya bakan merkezcil kuvvete eşit olmalıdır.
- Dönme dolabın tepesinde kendimizi daha hafif, aşağısında ise daha ağır hissederiz. Çünkü koltuğumuzun normal kuvveti artar ve merkezcil kuvvet bizi yukarı doğru çeker.
Hedeflenen Kazanımlar:
- Bir kuvvetin yönünün nasıl değiştirilebileceği hakkında tahminlerde bulunur ve tahminlerini test eder.
- Bir kuvvetin yönünü ve/veya büyüklüğünü değiştirmek için kullanılan araçları basit makineler olarak isimlendirir.
- Basit makine kullanarak uygulanan “giriş” kuvvetinden daha büyük bir “çıkış” kuvveti elde edilebileceğini fark eder.
- Bir isi yaparken basit makine kullanmanın enerji tasarrufu sağlamayacağını, sadece iş yapma kolaylığı sağlayacağını belirtir.
- Belirli bir giriş kuvvetini, en az üç basit makineden oluşan bir bileşik makineye uygulayarak çıkış kuvvetinin büyüklüğünü artıracak bir tasarım yapar.
- Farklı basit makine çeşitlerini araştırarak basit makinelerin geçmişte ve günümüzde insanlığa sunduğu yararları değerlendirir.
- Günlük hayatta kullanılan basit makinelerin işlevlerini açıklar.
- Günlük hayattaki bir problemi çözebilecek basit makine tasarlar ve yapar.
İncelemeler
Henüz yorum yapılmadı.